Kwasy omega-3 – dlaczego są takie istotne w diecie dziecka i skąd je pozyskiwać?
Kwasy tłuszczowe omega-3 są wymieniane jako jedne z najistotniejszych substancji potrzebnych naszym dzieciom do prawidłowego rozwoju. Niestety, ich niedobór jest dość częsty zarówno u małych jak i dużych – stoi za tym nieodpowiednia dieta!
Dlaczego kwasy DHA powinny znaleźć się w dużej ilości w jadłospisie naszych pociech? Czytaj dalej!
Kwasy omega-3 a mózg dziecka
Kwasy tłuszczowe DHA zaliczają się do NNKT – Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Do czego są takie ,,niezbędne”? Kwasy omega-3 odpowiadają między innymi za budowę komórek układu nerwowego. Są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania i rozwoju.
Wysoka podaż kwasów tłuszczowych omega-3 umożliwia układowi nerwowemu, a więc mózgowi Twojego dziecka, prawidłowy rozwój. Percepcja na najwyższym poziomie, koncentracja i zapamiętywanie – nikogo nie trzeba przekonywać o tym, jak bardzo te kwestie są istotne w szkole!
Sprawny mózg jest niezbędny także w kwestii ogólnego rozwoju psychicznego i społecznego naszych pociech. Dzieci z niedoborami wykazują między innymi większą lękliwość a także miewają problemy ze skupieniem się.
Niektóre badania pokazują, że już wysoka bądź niska obecność DHA w organizmie ciężarnej kobiety wpływa na poziom intelektualny i rozwój psychospołeczny noszonego przez nią płodu. Każda kobieta oczekująca dziecka powinna więc zadbać o wysoką podaż omega-3 w diecie – nie tylko dla własnego zdrowia!
Poza oddziaływaniem na mózg, kwasy omega-3 wpływają na wzrok. To z nich zbudowana jest jedna z podstawowych części gałki ocznej – siatkówka. Także tutaj badania potwierdzają, że im więcej DHA tym lepszy wzrok u dzieci!
Kwasy omega-3 a odporność dziecka
Częste infekcje małych dzieci – szczególnie na początku przedszkolnej ,,kariery” to zmora wszystkich rodziców! Niestety, organizm dziecka dopiero nabywa odporności na drobnoustroje powodujące rozmaite choroby. By wesprzeć jego organizm w walce z bakteriami i wirusami warto zwrócić się w stronę kwasów tłuszczowych omega-3.
Poza ogromnym wpływem kwasów omega-3 na prawidłowy rozwój narządów wzroku, prace mózgu i całego układu nerwowego, DHA okazuje się wspierać także układ immunologiczny.
Jak kwasy omega-3 wpływają na odporność? DHA wchodzi w skład błon komórkowych – naturalnych barier. Ich prawidłowa, ,,mocna” budowa ochrania przed czynnikami powodującymi infekcje. Bez odpowiedniej podaży omega-3 utworzenie ,,szczelnej zbroi” jest niemożliwe!
Dbanie o wysoką podaż DHA u dziecka istotnie zredukuje jego podatność na rozmaite choroby, ponieważ błony komórkowe tworzące jego organizm będą prawidłowo zbudowane.
Źródła kwasów omega-3 w diecie dziecka
Jako źródło kwasów tłuszczowych naturalnie trzeba wymienić oleje. Najzasobniejszy w DHA jest olej lniany, z orzechów włoskich oraz rzepakowy. Dla zdrowia najlepsze są oleje zimnotłoczone i to je najlepiej wykorzystywać do przygotowywania posiłków dla dziecka.
Doskonałym źródłem DHA w diecie małego (i dużego!) człowieka są tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź czy makrela. W mniejszych ilościach znajdziemy je także w chudszych gatunkach jak na przykład tuńczyk czy dorsz.
Dla zachowania pełni właściwości zdrowotnych najlepiej gotować ryby oraz je piec. Smażenie nigdy nie będzie zdrowe, ale jeśli już się na nie zdecydujemy, koniecznie używajmy zdrowych olejów! Zdrowa przekąska bogata w dobroczynne kwasy tłuszczowe? Na wagę złota będą orzechy włoskie
Jeżeli nasza pociecha nie lubi ryb ani orzechów, najlepiej będzie postawić na wysokiej jakości suplementy diety. Tran w tabletkach pomoże uzupełnić niedobory bez niechcianych zmian w diecie dziecka!
Kwasy omega-3 wspierają prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego, a także wzroku oraz układu odpornościowego. By zapewnić ich wysoką podaż do diety dziecka należy włączyć ryby, oleje roślinne wysokiej jakości, a w razie potrzeby zainteresować się wysokiej jakości suplementami diety z DHA.