Pomysł na smaczny deser – CIASTO DAKTYLOWE

Daktyle zawsze są smaczne. Są bardzo dobre nawet, gdy je się je po prostu w wersji suszonej. Przychodzimy jednak z dawką inspiracji dla łasuchów! Przedstawimy Wam przepis na ciasto, w którym główną rolę grają właśnie daktyle. To ciasto niezwykle proste w wykonaniu i ma jedną ważną cechę – zawsze wychodzi.

Czego potrzebujesz?

  • daktyle (1 szklanka)
  • mleko (250 ml)
  • mąka pszenna (ok. 320 g)
  • 3 duże jajka
  • cukier trzcinowy (3/4 szklanki)
  • olej rzepakowy (1 szklanka)
  • 1⁄2 łyżki sody
  • 1 łyżka proszku do pieczenia  kakao
  • Opcjonalnie: orzechy, wiórki kokosowe, cukier puder lub polewa o dowolnym smaku.

Jak przygotować ciasto?

Zaczynamy od daktyli. Aby nieco zmiękły należy je gotować wraz z mlekiem przez około 15 minut. Najlepiej robić to pod przykryciem, wówczas cały proces będzie intensywniejszy, a tym samym daktyle będą bardziej miękkie. Następnie należy je delikatnie zblendować, tak, aby były lekko rozdrobnione (nie robimy z nich kremu).

W osobnym naczyniu miksujemy jaja, następnie dodajemy do nich cukier i olej, nie przerywając miksowania.

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki chili: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.

Do zmiksowanych jajek wraz z pozostałymi składnikami, małymi porcjami należy dodawać naprzemiennie masę z daktyli, a także wymieszane suche składniki. Wraz z każdą porcją, całość należy delikatnie mieszać. Delikatnie, zatem najlepiej wykorzystać do tego łyżkę.

Miłośnicy orzechów mogą dodać do masy drobno posiekane orzechy włoskie lub laskowe.

Ciasto należy przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem. Czas pieczenia to ok 60 minut w 180 stopniach.

Sprawdź czy ciasto jest gotowe!

Wykorzystaj do tego drewniany patyczek do szaszłyków, lub wykałaczkę. Gdy po wbiciu i wyciągnięciu z ciasta będą suche i nieoblepione surową masą, Twoje ciasto na pewno jest już gotowe.

Gdy ciasto wystygnie możesz polać je polewą o dowolnym smaku. Wówczas możesz też posypać je wiórkami kokosowymi. Smak kokosa świetnie współgra z daktylami. Prostszym rozwiązaniem jest posypanie całości cukrem pudrem. To proste rozwiązanie sprawi, że w pełni poczujesz smak tego wyjątkowego ciasta.

Czy wiesz, że…

Z tego samego ciasta możesz wykonać także muffiny. Papilotki, czyli papierowe osłonki na babeczki wypełnij masą na niewiele ponad połowę wysokości. Pamiętaj, że ciasto jeszcze wyrośnie! Takie babeczki możesz piec krócej – ok 40 minut, jednak zanim wyjmiesz je z piekarnika, koniecznie wykonaj test patyczka. W dużej mierze czas pieczenia zależy od tego jak dużo masy nałożysz.

Smacznego!